Udstationering

 

Næsten den eneste forskel der er på at købe en hvalp og på at få en hund i udstationering er, at der ikke er nogen penge, der skifter hænder.

Forskellen mellem at købe hvalp og at få hvalp i udstationering er, at hunden ikke betales for men overleveres (efter x antal aftalte år) kvit og frit til udstationeringsværten.

Der bør altid foreligge en skriftlig aftale på udstationeringen. Dette skal gælde også selvom opdrætteren er en god ven.

Mange har spørgsmål til, hvad en udstationering er
Det er efterhånden blevet sådan, at flere godt kunne tænke sig at have en hund på denne måde, men kan være bekymret for, om opdrætteren når som helst kan kræve hunden tilbage. Fordi opdrætteren på papiret står registreret som ejer af hunden. Det kan opdrætteren ikke.

God kontakt med opdrætteren
Opdrætteren vil som oftest foretrække, at værten ikke bor for langt væk sådan så det ikke er alt for udfordrende, når hunden skal hentes til udstilling/parring.

Det er også vigtigt, at du føler, at du har god kontakt til opdrætteren og stoler på, at denne passer godt på din hund, når det er tid til hvalpekuld eller hunden skal udstilles og du overdrager hunden til opdrætteren for en kortere/afgrænset periode.

Præcis som at købe en hvalp
Når man henter hvalpen, er det præcis som at have købt hvalp. Hvalpen er ID-mærket og vil have fået de første ormekure.  

Opdrætteren vil også have sørget for, at hvalpen er vaccineret.

Når man indgår en udstationeringsaftale er det vigtigt, at man sammen ser vilkårene grundigt igennem og dermed laver en aftale, som begge parter kan skrive under på, sådan så man ved, hvem der afholder de forskellige udgifter. Og hvilke  og rettigheder og pligter begge parter har.

Få en holdbar aftale
Dansk Kennel Klub har lavet en udstationeringsaftale  der er med til at sikre, at en udstationering får et godt forløb for både opdrætteren og værtsfamilien. Det er denne aftale vi bruger hos Kennel Cantabella.

Som regel har opdrætteren, udover at bruge hunden i avl,  også ret til at tage den med til udstilling. Som udstationeringsvært har du pligt til at sørge for, at hunden kan deltage og at den er i god form og foderstand til at udføre de opgaver, den skal udføre. 

Man kan som vært også sagtens  selv  træne hunden  og gå til konkurrencer, udstillinger etc. på egen hånd. Her koordineres det så opdrætter og vært imellem, hvornår man hver især ønsker at lave noget sammen med hunden.

Hvem ejer hunden?
Opdrætteren har lov at disponere over hunden i tidsbestemte perioder med det formål at udnytte sine rettigheder i forbindelse med udstilling og avl.

Og eftersom opdrætteren står registreret som ejer af hunden, indtil  aftalen udløber, har denne beføjelser m.h.t. til hundens pasning fx. foder og motion. Men ud over det har du ret til at behandle hunden som din egen.

Opdrætteren står for alle udgifter i forbindelse med udnyttelsen af rettigheder til avl, mens udstationeringsværten står for de øvrige udgifter til almindelig pasning og pleje. Vi hos Kennel Cantabella står for ansvarsforsikring og udstationeringsvært for sygeforsikring oveni. Hunden har denne med sig så.

En opdrætter kan ikke bare komme og hente hunden fordi man er blevet uvenner eller har forskellige meninger om, hvordan hunden skal opdrages. Den eneste grund til at en udstationeringsvært kan blive frataget sin hund, er, at værten beviseligt vanrøgter hunden. Eller direkte misligholder den skriftlige aftale, der er mellem parterne.

Positive erfaringer
Mange udstationeringsværter har positive erfaringer med denne måde at have hund på. Også selvom det kan være hårdt at skulle af med hunden i ugerne, når en tæve skal have hvalpe hjemme hos opdrætteren eller de dage, hvor  hunden tages med opdrætter til udstilling.

Da der som regel er en god kontakt mellem opdrætter og vært, er der også mulighed for at lære en masse af et ’hundemenneske’ med stor erfaring. Og at få lidt ekstra hjælp med for eksempel træning, hvis du er uerfaren hundeejer eller bare ny inden for en bestemt race eller konkurrenceform.

Det er også muligt at få en snak med andre udstationeringsværter, der har tilknytning til os om, hvordan det er at være udstationeringsvært for os og hvad det indebærer af oplevelser til den konto.

Kilde: agria.dk